top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverhendrikvandeginste

Straatnaamsuggestie voor Passendale

Zonder pretentie. Het is niet aan ons om te bepalen welke de volgende straatnaam in Passendale moet zijn. En al helemaal niet om de ligging van de volgende straat te voorspellen. Dus misschien is het volgende al meteen niet van tel. Maar volgt u ons toch maar even.

In de Popp-legger van Passendale vinden we de volgende beschrijving van de eigenaar onder artikelnummer 771: Daffry Adele en Cecilia uit Givisiez in Zwitserland. Zij bezitten in het midden van de 19de eeuw in Passendale meer dan 23 hectare oppervlakte en een huis. Eigenaars die op zo'n grote afstand woonden, is op zich al bijzonder. Maar een van de zussen heeft ook een Wikipediapagina in het Nederlands. Toch bijzonder: een Zwitserse vrouw die in het Nederlandstalig taalgebied iemand inspireerde om een pagina te maken.

Adèle was een beeldhouwster en kunstschilderes, die in de 19de eeuw werkte onder het pseudoniem Marcello. Ze huwde in 1856 met een hertog, en werd in datzelfde jaar al weduwe. Ze leefde tussen Parijs en Rome. Nieuwsgierig: kijk dan even hier.

In een tijd waarop we zoeken naar straatnamen van vrouwen die ons inspireren, en toch ook graag een link met de streekgeschiedenis zien, laat ons dan toe om toch te suggereren. Voor wat het waard is, uiteraard.
33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klaar!

Nieuwjaarsbrief West-Vlaanderen verpoppt 2022

Een kalenderjaar is voorbij. We houden wat aan tradities en dus schrijven we net zoals vorig jaar een nieuwjaarsbrief. Daarin geven we een stand van zaken over hoe het is met het driejarig project 'We

Comments


bottom of page